DMW's Youtube Channel

Game changer Standek is serious, strong and humble. Coming from a family of seven, he is the first born. Everyone in the family...

An infusion of floating tones, straightforward rhythms and soothing melodies Sharing a lengthy musical history together, Finnish...

/ 0

News

Oinasmaa postuumisti

3rd Aug '16

19.8.2015 Sami Oinasmaa kuoli. Oinasmaa jätti jälkeensä musiikkia. Sitä musiikkia julkaistaan nyt syksyn 2016 aikana.

Koska 31.8.2016 olisi ollut Samin syntymäpäivä, julkaisemme silloin kappaleen ”Tuuleen tuuleen”. Albumi julkaistaan 7.10.2016

Olemme edelleen sen verran järkyttyneitä, ettemme pysty tunteitamme kuvaamaan, joten antaa Janne Flinkkilän kirjoittaman muistokirjoituksen hoitaa tämä tehtävä.

Sami Oinasmaa 31.8.1975–19.8.2015

Lauluntekijänä ja tulkitsijana Samia määritti ennen kaikkea aitous. Hänen lauluistaan ja laulamisestaan välittyvät vahvana samat piirteet, jotka leimasivat hänen persoonaansa. Välittömän seuramiehen vaikutelman alla piilottelivat herkkyys, melankolia, vapaudenkaipuu sekä selittämätön polte päästä pakoon jotakin, mitä ei edes itse tiedä pakenevansa.

On helppo aistia, miten Sami ilmaisi musiikissaan kaikki ne tunteet, joita hän yritti henkilökohtaisessa elämässään paeta tai turruttaa. Lyriikoista välittyivät suoraan myös arkielämän ongelmat. Siinä on myös Samin musiikin voima. Vain aito ja rehellinen taide kestää aikaa.

Vaikka Samilla oli laaja ystäväpiiri, hän ei kaveriporukoissa halunnut olla huomion keskipisteenä. Se näkyi myös artistin ja musiikintekijän roolissa. Saunamökissä asustellut, mielellään kalastusreissuille vetäytynyt ja viimeiset vuotensa hevosenkengittäjänä työskennellyt Sami ei osannut tunkea itseään esiin tavalla, jota nykyinen musiikkibisnes kenties vaatii.

Levoton sielu myös turhautui, jos asiat eivät tuntuneet edistyvän. Oinasmaan esikoisalbumi Auto ilmestyi vuonna 2010. Tämän albumin kappaleita Sami kirjoitteli saunamökissään vuosina 2010–2013. Kun niiden julkaisu tuntui lykkääntyvän koko ajan kauemmas, kärsimättömyys muuttui hiljalleen lannistumiseksi.

Oinasmaan debyytin yhteydessä kirjoitettiin renttu- ja rappioromantiikasta. Surullista kyllä, lopulta romantiikka haihtui ja jäljelle jäi pelkkä realismi.

Kun sain kuulla Samin kuolemasta, rehellisesti sanottuna uutinen ei yllättänyt. Mutta se todellakin pysäytti. Moni meistä menetti ystävän, mutta samalla tuntui kuin jokin aikakausi olisi päättynyt. En ollut Samin muistojuhlassa ainoa, joka havahtui siihen, että viimeistään nyt huoleton nuoruus on ohi.

Samalla mietin, mitä olisin vielä halunnut Samille sanoa.

Sami, vaikka tekemisesi jäivät eläessäsi suhteellisen pienen piirin tietoon, kosketit ihmisiä sitäkin vahvemmin. Sekä persoonallasi että musiikillasi. Jälkeesi jäi merkittävä musiikillinen perintö, josta tämä julkaisu on vain pieni esimerkki. Vaikka lähdit liian aikaisin, mikään ei vie meiltä musiikkiasi pois.

Hyviä jameja yläkerran orkesteriin. Enkä nyt tarkoita sitä Dahlin päätykämppää.

Helsingissä 13.6.2016
Janne Flinkkilä